Fredag 23 april

Alien kontrollerades den 17 april av vetrinär Eva-Marie Levin om hon har ngr bakterier i underlivet, för att vårt försök att få henne dräktig ska gå vägen. Provsvaret kom torsdag 22 april. Allt var bra och det är bara att "tuta och köra"! Vi bestämde att vi skulle undersöka henne redan nästa dag, då hon var högbrunstig i onsdags på ridlektionen. 

Då vår vetrinär är väldigt morgonpigg, fick vi åka iväg med Alien redan vid 8:00 för att vara på plats vid 9:00 i Rånäs. (Hon tog lite sovmorgon denna dag! Vanligtvis brukar vi vara på plats vid 7:00..)
Alien trampade in på släpet jättelätt. Skönt!! Den som inte tyckte det var kul att Alien skulle åka bort, var Amadeuz. Han tramsade en hel del vid utsläppet. 

Framme i Rånäs, visade det sig att Alien var redo för en inseminering redan nästa dag! Så vi lämnade Alien i en box, och åkte hem igen. Vi hade bestämt oss för att ha en hingst vid namn Okeanos. Fast pga askan från Island, så var det väldigt osäkert om sperman skulle komma i tid.. (åker flyg från Skåne) Så efter förslag av Pytt Hamberg, bestämde vi oss istället för hingsten Firenze, som har avkommor som visat bra ridbarhet och psyke samt jättebra steg (dressyr).
Han är dock väligt ung, så han har själv inte hunnit prestera så jättemycket ännu. Förrutom att han kom 2:a på bruksproven i Tyskland!
 
Fördelen att han är lite av en "mordernare" typ av hingst är att fölet då kanske blir lite lättare i typen är vad Amadeuz är. Amadeuz är ju en rätt kraftig typ. Så som halvblodshästarna skulle se ut för 15 år sedan. Nu vill man ha en nättare typ av modell i både hoppning o dressyr.

Chansen att det blir ngt annat än en fux är nog minimal ;) Fast fuxar är ju fina, Eller hur?!

Så ultraljudskontrollen är efter 17 dygn, så Nu får NI hjälpa mig att hålla alla tummar och tår!!
För NU VILL VI HA ETT HALVBLODSFÖL TILL VÅREN 2011!!

Nya bilder!!

Fick lite fina "solvalla bilder" från Saga o Villemo. Se under fredagen den 9 april!!

Lördagen den 17 april

Denna vecka har min mor o far varit på skidsemester i Lofsdalen. Mycket välförtjänt i och för sig, men väldigt omständigt för mig.. Det har liksom blivit en halvtidstjänst att ta hand om min 95-åriga mormor. Min mormor är en riktig liten krutgumma och bor också uppe på Hjälmsättra i en egen liten stuga. Fast mormor gillar inte att laga mat längre. Så det blir till att se till att hon åtminstonde får i sig ett riktigt mål mat om dagen.
De flesta målen har jag lagt till lunchen, då jag även ska hem på kvällarna och vara med mina barn. Vissa dagar är jag i och för sig ändå kvar till sena kvällen och har ridlektioner...

Något annat som jag känner mig rätt handfallen i, är att laga staket. Och det är klart att just denna vecka, så har hästarna gått igenom staketet ett par gånger.. :(
Ena dagen så var det Mixies hage som var ute och gick. Hagen var trasig redan på tisdagen, men det hade stalltjejerna glömt att meddela mig, så jag släppte i godan ro ut dem på onsdagen. Där gick de snällt kvar tills höet var uppätet, sedan gick de ut på äventyr. Hittade dem som tur var på stallplanen, så jag stängde den, och där fick de gå kvar tills hästarna skulle in till lektionerna.

På fredagen var det Petters hage som gått ut. Som tur var hade inte de stora hästarna kommit ut ännu, när Trixie såg ngt "spännande" längre fram. Det gjorde att jag uppmärksammade en liten "ensam" shettis gående utanför hagen. Så de stora hästarna fick gå kvar på stallplanen, medans jag gick som en liten medlem ur "de 7 små dvärgarna" med min klubba på axeln letandes efter "hålet". Väl framme vid "hålet" som var säkert 6 stolpar stort. Trodde kanske det var en älg som rusat igenom hagen. Men då såg jag, att det satt en rätt så stor svansbit i ena trådbiten. AJJ vad det måste ha gjort ont!! Förstår att den hästen blivit "rädd" och sprungit iväg med en bit av hagen.

Under mitt i hopplektionen för grupp fredag 15,30 kommer Therese o Catrin upp till mig med ledsna ögon, och säger att de tror att Ullis har dött. Att hon ligger på marken och inte andas. Jag blev skräckslagen!! Ullis!! Jag hade tagit in Ulrika för att mocka stallet under fredagen, då jag inte riktigt hann klart pga hagbygge osv. Så jag skrek till föräldrarna - Passa barn och hästar!! Det har hänt en olycka i stallet. Sedan sprang jag bara iväg.
Väl inne i stallet, så ser jag Ulrika gå och mocka i godan ro. Då kommer jag på att det säkert är Kaninen Ullis som de menade!! Vilken lättnad!! Inte för att det inte var sorgligt att kaninen Ullis har dött. Men det var dock rätt väntat, då hon blev jättegammal. Och SÅÅ otroligt skönt att det inte var Ulrika!!
Under söndagen begravde några av stalltjejerna Kaninen Ullis. Tack Ni som gjorde det!! Stor kram till er!!

På söndag kväll är pappa o mamma hemma igen. Då kan jag få skohjälp till hästarna, pumpade hästvagnar, hjälp att slå ner stolpar igen. De är mycket efterlängtade!! 

 


Söndag den 11 April (Skriven av Rebecka)

Kl 10.00 samlades alla 12 som hade anmält sig till gymkhanan i stallet för börja göra iordning sina hästar inför tävlingen. Runt halv 11 red alla iväg för att skritta fram hästarna. Under tiden byggde jag, Filippa och Jessica klart banan, delade in lag och fixade med allt mjöl och vatten osv. 
Vi blandade lagen med olika storlekar på hästar för att det skulle bli så jämt som möjligt.
Dom stora är säkert snabbare men shettisarna är garanterat smidigare!

(Från vänster- Melinda på Kamé, Ida på Monessa, Sarah på Kaspian och Saga på Rosie)

Vi började tävlingen med ett skrittlopp där man ska skritta så snabbt som möjligt, alla skrittade på riktigt bra tyckte jag förutom Kaspian som tyckte det var mycket roligare att galopera ;)
Emma och Sarah böt häst så fick Sarah försöka få lugn på Kaspian medans Emma kunde slappna av lite mera på snälla Trixie.

Vi fortsatte att rida slalom ett tag till fast i snabbare gångarter, sedan kom vi fram till loppet som vi kallar "snöret" det går ut på att man ska rida ner till sista konen, där får ryttaren ett snöre av oss som står där och hela grejen går ut på att man ska trä snöret egenom kroppen och sen får man skynda sig in i mål så fort man kan. Det var väldigt kul att se hur alla gjorde för vissa tog huvudet först och andra tog benet först.

Efter det var det dags för allas favorit, hoppning, alla hästar hoppade superfint och till och med Rosie hoppade med full fart över hindret! 
Sedan var det dags för ryttarna att visa sin balans!! Man skulle rida ner till sista konen hoppa av hästen och balensera på en bom som låg på marken (utan att trilla ner) och sen springa in med hästen i mål, detta klarade alla galant, jag tror inte att det var någon som trillade av bommen!

Vi hade också en gren som gick ut på att rida med ett glas vatten i handen, slalom ner och rakt tillbaka, och sedan hälla allt vatten som man inte har spillt ut i näste mans glas. Man fick 3 poäng för mest vatten i glaset och 2 poäng för snabbast i mål. Felicia och Hagrid började fint men helt plötligt tyckte Hagrid att det var mycket roligare att ta en supersnabb galopp över hela ridbanan istället, Felicia höll sig kvar men det fanns inte så mycket vatten kvar i deras glas om man säger så :P Då var det bara för de laget att gasa på för dom kunde i alla fall få 2 poäng för snabbast i mål och det fick dom! 
Mest vatten fick lag 2 som bestod av Pokemon och Irma, Maia och Sophie och Jullan och Therese!

En av dom roligaste grenarna tycker jag är "vissla kex" och det är supersvårt! Man ska ta ett kex och tugga det i munnen sen ska man försöka vissla med det här kexet i munnen och det är inte det lättaste kan jag säga! Therese försökte länge och alla smulor far åt olika håll men tillslut gick det! Jag, Jessica och Filippa fick ett gott skratt i alla fall! :P

Sen var det dags för det traditionella mjölloppet, att doppa ner huvudet i det kalla vattnet var inte så populärt men alla gjorde det och lyckades! Mjöliga och fina galopperade dom in i mål en efter en!

(Sophie fiskandes efter äpplet utan att använda händerna!)

Sist på programmet var det ett valfritt lopp, det vill säga att det var öppna regler, man fick göra hur man ville bara man rundade sista konen! Lag 1 som bestod av Villemo på Triss, Felicia på Hagrid, Emma på Trixie och Emelie på Filur var riktigt smarta och körde alla på en gång vilket gjorde att dom vann det loppet!

Det var sista loppet för dagen och alla skrittade av sina hästar och var ganska nöjda tror jag;)
Till sist tog vi en prisutdelning och delade ut pris till det vinnande laget som var Sophie på Maia, Irma på Pokemon och Therese på Jullan! Grattis till er!

(Blåbäret Therese på Jullan - också ett blåbär?! Eller ett blåbärsris? :D)

Vi delade också ut pris för bästa utklädnad och bästa kämpe, årets utklädnad gick givetvis till Therese som var ett litet blåbär! Grattis! Och årets bästa kämpe gick till Sarah på Kaspian som verkligen fick kämpa med honom genom hela dagen! Bra jobbat! Det var en otroligt kul dag och jag hoppas att alla hade en riktigt kul gykhana!


Nya bilder!!

Har fått in lite fina bilder till inlägget från Hopptävlingen 2 april!
Tyvärr kommer ju inte alla med på bilder. Fast det kanske är ER tur nästa gång!

Biokväll med ungdomssektionen (Skriven av Nathalie)

Klockan 15.00 i onsdags möttes alla som hade anmält sig till att följa med på bio. Vi blev tillslut ett gäng på elva stycken tjejer, som åkte till Täby Centrum i samlad trupp för att se den nya hästfilmen "KLARA". Väl framme gick vi för att hämta utbiljetterna, vilket tog ganska lång tid då elva stycken skulle printas ut plus tre kvitton konstigt nog ;) Sedan gick vi till Metro/ICA för att bunkra upp med godis, dricka och chips, definitift inga nyttigheter här!
 
Filmen handlade om Klara som älskar hästar och hennes högsta önskan är att få börja rida. När hon börjar i en ny skola visar det sig att nästan alla tjejer i klassen rider. Klara följer med till ridskolan och för att inte avslöja att hon är helt nybörjare på hästar, tvingas hon ljuga. Innan hon hunnit bromsa lögnerna har hon anmält sig till en stor ridtävling som äger rum en månad senare. Hennes räddning blir Jonte, en pojke i hennes egen ålder, och med hans hjälp tränar hon i hemlighet på den fula hästen Star som ingen vill ha.
 
Alla som följde med tyckte att filmen var riktigt bra och vi rekomenderar verkligen den till ALLA! :) Efter filmen gick vi till McDonalds för att äta en ganska lätt middag, då de flesta var rätt så mätta efter allt godis. Det blev även en hel del prat om filmen! Eftersom att det blev en riktigt lyckad aktivitet så kommer vi i Ungdomssektionen att ordna mer biokvällar framöver!!



Fredagen den 9 april

Denna dag var vi en hel del som väntat på. Vi hade bokat ett specialprogram på Solvalla Ponnytravskola!
Tyvärr var det inte så många som kunde följa med pga platsbrist osv. Så Jag fick välja vilka som fick följa med denna gång. Jag valde de tjejer som tävlar vanligtvis i just körning och bland de som nu börjat köra och har planer att fortsätta med just det. Ni som inte fick plats denna gång, får säkert ett nytt tillfälle längre fram!

Vi började dagen med att samlas på Hjälmsättra och hjälpas åt att fixa (mocka osv) åt alla hästarna. Det gick supersnabbt då vi ändå var 12 st tjejer plus "lilla" jag. Mitt arbete var väl inte så jätteansträngande, då jag "bara" gav hästarna sitt morgonhö på morgonen och fixade lite trasiga eltrådar i "Mixies hage".
Vid 12:00 tiden drog vi iväg med tre överfulla bilar med tonåringar och körande mammor mot McDonalds, så vi skulle vara mätta o belåtna när vi väl kom fram till Solvalla vid 14:00.

Väl på Solvallas "stallbacke", fick vi vänta en stund innan vår kontakt Iia Abenius (ansvarig för ponnytravet på Solvalla) kom och hämtade upp oss.
Det första som vi (tjejerna) fick göra var att dela upp sig två o två, för att sedan få en ponnytravare tilldelad sig.
Tjejerna fick sedan borsta hästarna en stund innan det var dags att sela på hästarna och sätta på vagnarna. I travet sätter man på vagnarna redan inne i stallet. Det är ju bla något som skiljer "vanlig" körning och trav åt.
Därefter körde "förste" man två varv inne på stora banan inne på solvalla!! Tufft va`?!
Alla tjejerna hade stora leenden på läpparna!! Sedan var det dags för kusk nr 2 att göra samma sak.

(Hela "halva" Hjälmsättra gänget med ponnysarna på stora banan!!)

(Nathalie i närbild med ett russ)

När ponnysarna var avselade och avborstade, var det dags för tjejerna att prova på att köra de STORA travarna!
Då hade de en väldans smart vagn, där en ledare kunde sitta bakom tjejerna, för att eventuellt hjälpa till att ta över tömmarna om det skulle behövas. Bägge hästarna som vi fick använda var ju hästar som tävlat en hel del medans de var yngre. Så de blev lite heta inne på banan och ville gärna tävla!

(Två av tjejerna i "tandem" vagnarna)

(På väg in på banan- Ullis i första vagnen och Sarah i den bakre).

Trodde tjejernas leenden skulle fastna bakom öronen på dem. Så roligt tyckte de att det var!!

Dagen slutade med lite fika i travskolans fika rum. Och vi fick frågan om inte VI kunde anordna en brukskörningskurs åt dem! Det är ju ngt som de inte kan. Kul att vi kan utbyta erfarenheter och kunskaper "grenar" emellan!! För vi har ju faktiskt mycket gemensamt "solvalla kuskarna" och vi - ALLA ÄLSKAR VI HÄSTAR OCH KÖRNING MED HÄST!!

(Bilder kommer!)


Zister har äntligen kommit!

Nu har Zister äntligen kommit till oss på Hjälmsättra. Hon kom med en stor hästbuss under tisdagskvällen under påsklovet. Först var det meningen att hon skulle komma redan under måndagskvällen. Men chafförerna hade nog på ngt vis glömt att det var annandag påsk. Trots att jag frågasatte just om de verkligen körde denna dag.
Men, men. Nu är hon i alla fall installerade i stallet.

Då Zister gått på lösdrift tidigare, vågade jag inte sätta henne i en spilta det första jag gjorde, utan fick "möblera" om lite bland hästarna. Tea o Electra har fått ge sin box till Zister. Electra fick flytta till "Willes" spilta, och Tea intog Monessas box. Monessa fick därmed flytta tillbaka in till de stora hästarna igen. Funderade ändå på detta, då Monessa inte riktigt är så förtjust över att det är så många som går förbi henne på väg till sadelkammaren.

Första dygnet fick Zister bo i sin box för att "bo in sig" innan hon ska ut till de andra. Lite också för att hon ska få lite "hjälmsättra doft", så de andra hästarna förhoppningsvis är lite snällare mot henne.
Curry fick stå inne och hålla henne sällskap. Hon fick även gå lite promenader under dagen med både Filippa och Felicia. Hade skött sig fint enligt rapport. Zister blev också ordentligt borstad och pysslad med.

Dag två fick Zister prova att gå ut i Maias, Mixies och Kim Liis hage. Blev först lite jagad av de första två damerna. Men det gick ändå rätt så bra. Nu under dag tre av Zisters tid hos oss, har hon blivit mera kompis med Kim Lii. "Kimmy" går som en liten vägg mellan Zister och de andra två "drakarna".

Kolla in vår nya familjemedlem nästa gång Ni kommer, så får Ni se en otroligt söt och vacker liten isabellfärgad Welsh!!


(Zister hos sin förra ägare - Moflos Stuteri).


Shetlandstävling, långfredagen den 2 april (skriven av Nathalie)

Då de flesta förberedde sig inför årets första hopptävling på Hjälmsättra, fixade jag (Nathalie) och min syster Pernilla inför Shetlandstävlingen i Vänge, Uppsala. På fredag morgonen kom vi upp till stallet runt sju, gjorde en extra finputsning på Didrik och Filur innan vi lastade hästarna och spännde fast min vagn bak på transportluckan. Under hela resan till Uppsala somnade jag, Pernilla och min groom (Sara Falck) i bilen då vi pallrat oss upp vid halv sex!
 
Det första vi hör när vi kommer fram är Filurs mörka stämma och Didriks lite mindre gnäggningar i bakgrunden, då de svarar hingsten som stod i transporten brevid. Efter vi anmält oss i sekretariatet går vi precisionsbanan som är de första klasserna för dagen. Banan låg i ett jättefint ridhus, med nio portar och en omkörningsbana. I precisionskörningen startade jag och Didrik, där vi blev dubbelnolla. Didrik och jag placerade oss och blev 3a! Sedan var det Pernilla och Filurs tur i riden precision, de blev också dubbelnolla och blev 1a!

(Nathalie o Didrik efter välförtjänt 3:e placering i precisionen).
 

(Pernilla o Filur i den ridna precisionen)

Efter lunchpaus var det dags för dressyrklasserna, här var det många små barn som hade anmält sig i de lägre klasserna. Måste säga att de var otroligt söta!! Till slut var det dags för Filur och Pernilla igen, som red programmet LC:1 2008 vilket var den högsta klassen i riden dressyr. Dock var hon den enda som startade så klassen räknades som en clear round, men de fick jättefina poäng av domaren och Filur skötte sig exemplariskt! Sedan var det dags för dressyrkörningen då jag och Didrik skulle starta vår första dressyrklass för i år!


(Nathalie o Didrik i dressyrkörningen)

Väl inne på framkörningen blev det strul med programmet. Domaren hade fått fel och sa att hon inte kunde döma det som alla hade tränat in, då det innehöll två serpentiner istället för tre och halten och ryggningen i slutet är vid X istället för vid E ute på spåret. Shetlandsklubben har ett eget program för körning i ridhus, där de har ändrat dessa punkter i orginalet från Ridsportsförbundet. Till slut kommer alla startande överens om att vi kör programmet från Ridsportsförbundet. I denna klass blev jag placerad som delad 4a! Blev riktigt överaskad, då detta moment i körning inte är mitt starkaste samt att det var vår första tävling! Vi var även bara en poäng ifrån 3an vilket var lite surt ;)
 
Väl hemma i stallet runt halv sex, springer Didrik rakt ut i hagen med havre och hö kvar inne i spiltan. För att träffa kompisarna, men när jag kommer ikapp honom ser han lite snopen ut och lunkar tillbaka in i stallet och upptäcker först då att alla kompisarna stod inne :) så han ger ifrån sig ett litet glatt gnägg och fortsätter att mumsa på sitt insläppshö.


Långfredagen den 2 april

Idag var det en underbar vårdag, då vi skulle ha vår planerade påskhoppning!! Det är ju inte alltid man får skryta med vackert väder. Men idag så!


Själv har jag varit lite osäker på OM det överhuvudtaget skulle bli någon hopptävling, då isen på ridbanan kännts rätt tjock och svårsmält. Men som ett trollslag var den borta i onsdags när jag skulle gå och inspektera banan!
Skönt!! Skulle nog blivit en hel del besvikna barn och ungdomar annars..

Hoppbanan kändes från åskådarplats rätt mjuk och fin. Förutsatt att ryttarna tog ut svängarna! Kvalitéten på ritterna var hög från de allra flesta håll. Givetvis har Vi nu några nya tjejer som ska lära sig hur man gör för att det ska gå så bra som möjligt. Det var också dem, som ofta glömde ta ut svängarna, så hästarna kom snett på hindren och därför svängde förbi hindrena utan att hoppa. Fast då vi har en utbildningstävling så instruerade jag ryttarna som misslyckats lite, så de skulle komma över hindrena på ett bättre sätt. Så att de vid nästa tävling, förhoppningsvis får till det lite bättre.

Kändes lite "de ja vu" att se Cummine fara över hindrena i 180 km/timmen. Precis så var Kamé när hon var ny som ridhäst. Och nu går ju hon som tåget över hindrena. Så det finns hopp där med!! Och det är ju så mycket roligare när hästarna VILL hoppa. Det är ju jobbigare att "jobba" hästen i varje galoppsteg.

Allra bäst i klass LF (den klassen som vi la in för ryttare som är nya och kanske vill ha mera hjälp. Eller hästar som är nya och behöver lite mera stöd), gick det för Therese Breitholtz-Bohlin på Jullan! Trot om Ni vill, men hon hade en bra, rytmisk galopp över ALLA hindrena. Gick lysande!!

Klass LE hade flera starter och flera olika kategorier (höjder på ponnysarna). Det innebar också att det blev flera olika placeringar. Vann bland A-ponnyerna gjorde Catrin Sellerman på Östertorps Kamé. 2:a platsen togs återigen av Therese Breitholtz-Bohlin, nu ridandes på Triss. Grattis till ER!!

Första platsen bland B-ponnyerna vanns av Ida Abrhamsson på Monessa. 2:a platsen intogs av Irma Sjölin och Pokémon. Grattis, Grattis!!
De största ponnyerna och hästarna slogs ihop till en C-D och hästkategori. Den vanns av Sarah Fredriksson-Hylén på Maia. 2:a platsen knep Rebecka Widmark på Mixie. Grattis till er båda!!


(Rebecka o Mixie)

Klass LD reds återigen av lite färre ryttare. Och kategori A+B slogs ihop och bildade en klass, med en placering. Vann gjorde Irma Sjölin och Pokémon!!

(Irma o Pokémon)

C-D och hästkategorin vanns av Sophie Fredriksson-Hylén på hästen Maia. Grattis till ER!!

(Sophie o Maia)

Sedan hade vi faktiskt, dagen till ära, en klass för bäst utklädda. Vi hade valt PÅSK-tema givetvis. Tyckte verkligen att det var flera som var värda detta pris. Men man måste ju ändå välja en, och denna gång tyckte Jag och min mor Iréne som var domare idag, att Villemo Tomasdotter och Kaspian var jättefina. Hoppas jag får in en bild på dem, så jag kan visa er!

Jag vill passa på att TACKA de som ställde upp på ridbanan och höjde och sänkte hindrena samt till vår starter Filippa Grankvist som stod nästan hela tävlingen!!! Utan Er på banan hade det tagit längre tid!!


GLAD PÅSK ALLA VÄNNER!!

(Påskpyntad ridlärare)

Wille flyttar!

Idag, långfredagen den 2 april, har Wille flyttat åter till sin första ägare sedan han blev avvand från sin mamma. De kom nu på förmiddagen för att ta med sig honom hem. Fia som hon som nu har Wille heter, Hade haft Wille sedan han var föl, tills Agneta som jag fick Wille av, köpte honom för ca 4-5 år sedan? (minns inte exakt datum). Så nu skulle cirkeln vara sluten och Wille skulle få bo hos henne tills han inte finns mera. Låter väl jättebra!! Eller hur?!
Tyvärr var det en mycket ledsen Catrin som packade och pysslade om Wille ända till 21-tiden igår skärtorsdagen. Tror nog att det var flera tårar som rann på ngr stalltjejer när han traskade in i släpet.

RSS 2.0