Söndag 18 december

Varför ska vi ha sådan otur med vädret, dessa gånger vi har uppvisningar på Hjälmsättra? I dag var det i och för sig, inte så kallt. Men det regnade och snöslasket hade gjort det väldigt geggigt och blött.
Det var riktigt halt när man skulle gå från bilen upp till ridvolten. Fast det var det värt. För det var en jättefin uppvisning som ungdomssektionen hade satt ihop tillsammans med medryttarna på Hjälmsättra.
Allra först ut var den traditionella kadriljen med shettisarna. Det var jättefint och det var kul att showen var lagd lite tidigare på dagen, än förr om åren, då vi nu verkligen kunde se alla ryttarna ordentligt. Och visst var det lite trassel ibland i kadriljen. Med någon häst som skulle stanna och bajsa, och lilla Sassa som aldrig varit med i en kadrilj förut. Sassa hade stundtals svårt att hänga med i ledet, och ställde sig och funderade. Men det såg ut som om Hanna tog det hela med ganska bra ro. För visst förstår jag att det är lite jobbigt, när ens häst inte riktigt går som man har tränat in. Men helhetsintrycket var jättebra!

Sedan fick vi se de lite "äldre" medryttarna på de större ponnyerna och hästarna. De hade i år en liten uppvisning om askungen. Det såg jättefint ut. Tyvärr så var ljudet, si så där. Så man hörde inte riktigt allt. Hjälmsättra har ju fått en ny "ljudlåda" med micofon och så. Men det tar väl ett tag att lära sig, så det blir bra.
Men sagan var ändå fin, och det slutade med att askungen Ella på Alien, dansade med sin prins-Mathilda på Amadeuz.

Sedan kom 4 galopperande shettisar och gjorde en liten fartuppvisning till låten "jul hos Mange". Låten var så där tycker jag ;) Men kuskarna och hästarna var ju duktiga som vanligt!

Därefter blev det en paus på 20 minuter, då publiken kunde gå och köpa lite glögg och pepparkakor i klubbstugan. Detta för att alla medryttarna skulle kunna gå och fixa till sig, till luciatåget.

Så efter dessa 20 minutrar, kom luciatåget med lucia Sarah Hylén på Maia i spetsen, intågandes på ridbanan. Det var ett snyggt tåg så´klart! Så lite mera julstämning än vad jag hade när jag kom upp på eftermiddagen, hade jag nu fått.

Sist på programmet, var att tomten kom och delade ut små godispåsar till barnen i publiken. Det var lite blyga barn som tassade fram till tomten, som för övrigt drogs av James.
Jag fick därefter äran att dela ut lite priser;

Stallkompis 2011 Sophie Hylén

Stallbästis 2011  James

Utlottning bland de som lottat, vanns av Maja Rekola, Frida Müller, Frida Olofsson. Dessa kan hämta en liten julpresent nästa termin.

Julpyntning           
1:a              Petter            Mathias Aggebo-Karlsson  
2:a              Camomille     Marcus Aggebo-Karlsson
3:a              Kaspian         Mathilda Hauptmann

Utlottning bland de som lottat, vanns av Leo Aaltonen, Edit Badlund, Otilia Witt. Dessa kan hämta en liten julpresent nästa termin.

Ni som undrar vad som hände med KM-utdelningen - Den kommer till våravslutningen i stället. Mycket pga att dressyren avgjordes så sent in på avslutningen. Så alla NI som vunnit - Ni kommer få ta emot er buckla på nästa familjefest.


Lördag 17 december

Idag hade jag tänkt att bla ta upp något jag hörde under veckan. Det var tydligen några mammor som diskuterat att -nu skulle deras barn satsa på ridning. Och därför var de tvungna att byta ridskola.
Om man tänker i dessa banor, så har man nog missuppfattat helt vad vi gör på vår ridskola. För jo, visst leker vi mycket, vi provar på en massa olika grenar inom hästsporten. Och vad ger det? JO, det ger en elev som har en väldigt bred hästkunskap, men som också har otroligt roligt medans man lär sig.
För vad lär vi oss när vi rider gymkhana? Bara spring hit och dit, skulle säkert någon säga. Men det är också dressyr. Man måste göra halvhalter för att få hästen att stanna i tid. Man måste backa hästen om man ridit för långt, när man ska sätta i spöet i konen. Man måste kanske flytta sin häst lite i skänkelvikning för att få rätt placering när vi fångar ringar med svärdet. Vi måste ha balans när vi böjer oss ner och plockar upp saker. Vi måste verkligen få hästen att lyssna på oss, för att få så snabba svängar som möjligt, när vi rider slalom mellan koner. Ja som ni märker så lär man sig otroligt mycket på att leka. Och det är ju genom att ha roligt, man lär sig mest! Så även när vi "leker", så har vi en tanke bakom lekarna.
Och visst tycker jag också att vi ska kunna rida våra hästar i rätt form, med en häst som trampar under sig och går på tygeln. Men det finns många sätt att komma dit. Inte bara genom att rida traditionell dressyr. Även om vi också rider traditionell dressyr, de allra flesta av våra ridtillfällen.
 Men man måste våga på som instruktör för barn och ungdomar, att hitta olika sätt att komma dit. Så vi inte förlorar en massa begåvade ryttare på vägen, för att vi har en "inrutat sätt", hur man ska lära sig att rida.
Och ta er gärna en titt på tex torsdagskvällarna kl.19:00-20:00. (Har flera grupper som man kan titta på).
Där får ni se f.d "shettisryttare" som rider stora hästar både på tygeln och i rätt form. Så visst kan man lära sig rida både snyggt och jättebra på shettisar. Och genom att leka in kunskaperna!

Torsdag 15 december

Nu är sista veckan igång, och det innebär att det är gymkhanalekar för hela slanten. Och själv blev jag upplurad på en häst i vuxengruppen på onsdagskvällen. Jag sa till de andra vuxna deltagarna, att jag skulle ta det väldigt lugnt då jag inte ridit på rätt länge pga olika skador i kroppen. Men då jag har så inpräntad tävlingsinstinkt, ville jag ju så klart göra mitt bästa för att "mitt" lag skulle vinna. Jag drog på i en sväng och sadeln hamnade på snedden. Trodde nog att jag skulle kunna trampa sadeln rätt igen. Men då Bizzi kom in på banan, började Trixie trava och sadeln gled lite mer på snedden. Så när hon till slut stannade, var läget bara att släppa taget. Sadeln var för långt på sidan. Själva dunsen i marken gjorde inte så ont. Men det benet som provat att "komma upp i sadeln igen", den fick sig någon slags muskelbristning. Varpå jag inte kunde sätta mig upp i sadeln igen. Såå tråkigt, för jag hade jättekul innan sadeln gled..

Dagen efter, torsdagen, blev en rätt jobbig dag, då det värkte hela tiden i vänster ben. Värktabletterna hjälpte si så där. Som tur var, hade jag lite mockhjälp i alla fall. Men det var ändå 9-10 hästar som skulle mockas åt. Och jag tror aldrig det tagit så lång tid att mocka, som just denna dag. Och böja sig ner för att ta upp hö, var nästan omöjligt.

Under kvällen red alla gymkhana. Jag hade slagit ihop grupp 17+19-ungdomsgrupperna, till en grupp, då det är roligt att vara många som tävlar emot varandra. Och det kan jag säga, att roligt det hade alla! De red så det slirade i kurvorna. Särskilt kul tyckte nog Maia det var. Hon sprang iväg som ett litet skott, varje gång det var hennes tur. Men även de andra hästarna gav verkligen järnet. Och ryttarna också givetvis!
I grupp 18:00-barngruppen, var det särskilt kul att se hur barnen utvecklats under året som gått. Även de elever som vanligtvis inte vågar galoppera så mycket, körde på för att inte komma sist in i mål. Några av barnen hade tom valt att rida barbacka. Ganska tufft, då det även stod några hinder på banan!



Lördag 3 december

Idag började perioden med uppridning av diverse dressyrprogram.
Det var rätt kallt i dag när första gruppen skulle rida upp. -4 grader stod termometerna på när jag lämnade huset imorse. Så ridbanan var så hård att dressyrstaketet hade frysit fast. Som tur var hade jag varit duktig och städat ridbanan igår kväll efter sista gruppen. Men lite justeringar var jag tvungen att fixa till. För jag hade bestämt mig för att parkera min bil uppe vid C. Dels för att det är lättare att sitta och skriva protokollen, och dels för att jag skulle vara en frusen fisk, när jag suttit och skrivit protokoll till tre grupper i rad.
Därför drog vi då ut lite ström till bilen, så jag kunde sätta på en kupévärmare. Blev så bra så. Lite kallt om fötterna bara.

Tillbaka till första gruppen, grupp 9:15. De skulle rida upp för märke 2. Ett ganska lätt program, men med galopp i. Kan väl summera gruppen, att det nog har gått bättre på träning, än vad jag såg idag. Men å andra sidan är det jättebra övning att just rida program. För är man någon gång nervös, är det just när man rider upp något för sin instruktör eller en domare.
Bäst i denna grupp var Caroline Eriksson på Draken.

Grupp 10:15 red märke 1. Då ingår ingen galopp, utan det är det första dressyrprogrammet man kan rida. Jättelätt, för att man ska lära sig komma ihåg hela program. Nu gick det bättre för ryttarna. Mycket tror jag för att det började i skritt, och att de då kommit in en bit i programmet, innan de också satte igång hästarna i trav. Visserligen var det olika bra ridvägar, och hälar som kanske inte trampades ner för alla osv. Men helhetsintrycket var lungt och samlat.
Bäst i denna grupp blev Lea Dorrian på Didrik.

Grupp 11:15 red samma program som gruppen innan. Även här gick det väldigt bra. Några hade lite svårt att komma ihåg programmet, så mammor fick hoppa in som "ropare". Och då gick det genast lite bättre att komma ihåg. Och givetvis var det lite fel här och där, även här.
Bäst i denna grupp var Elsa Langley och Tea.

Grattis till er alla tre!


(Pernillas bild på Filur, får representera dressyren idag).

Eftermiddagens grupper fick lite "busväder". Det började blåsa mer och mer för varje minut som gick. Så när grupp 14:15 hade gått in i stallet för att rykta sina hästar, vinde blåsten utanför.
Annars vill jag sumera att bägge dessa grupper var superduktiga! 13:15 var särskilt duktiga på att gå ut i hörnorna idag. Och grupp 14:15 travade så fint samtidigt allihopa.
Kraven på grupperna är ju givetvis olika för varje grupp.
Men viktigast är att det är roligt och lärorikt!

På kvällskvisten var jag iväg till ica för att hämta ut ett paket som jag hade beställt. Så nästa termin, börjar vi spela fotboll med hästarna. Kul va?!


Fredag 2 december

Denna vecka har tonårsgrupperna samt vuxengruppen fått köra precisionstävlingar med shettisarna. Jag och pappa byggde upp en bana på 11 hinder som alla skulle köra igenom utan att riva några bollar. Det visade sig att gatuhörnet var lite klurigt för de som inte kört sådana förut, samt att svängen mellan 2 och 3:an samt 8 och 9:an, var lite kluriga. Första svängen var det mest för att hästarna visste att de skulle svänga höger och därför hjälpte till lite extra. Andra svängen var det mest slarv. Kuskarna tog ut för lite helt enkelt.

Vi har lagt ihop allas reslutat och därefter korat en lektionsmästare i precision 2011
Först ska jag tala om vinnaren i respektive grupp;

onsdag 18:30 - Ida Abrahamsson och Kamé. Tiden 0:43:81 och 0 fel
vuxengruppen - Jenny Önnerdal och Curry. Tiden 0:51:19 och 0 fel.
torsdag 17:00 - Mikaela Grimstig och Mork. Tiden 0:46:93 och 5 fel.
torsdag 19:00 - Nathalie Aronsson och Didrik. Tiden 0:32:81 och 0 fel.
fredag 17:30 - Catrin Sellerman och Kamé. Tiden 0:41:50 och 0 fel.

Totala vinnare om man lägger ihop alla grupper;
1) Nathalie Aronsson och Didrik = Lektionsmästare 2011
2) Sophie Hylén och Nirvana (0:34:00)
3) Sarah Hylén och James (0:37:03)
4) Mathilda Hauptmann och Nirvana (0:38:12)
5) Catrin Sellerman och Kamé
6) Ida Abrahamsson och Kamé

Grattis till ER!! Bra presterat!! Alla dessa som placerade sig, tävlar eller har gått körkurser. Det är inte så lätt de första gångerna man kör. Och det känns ju bra för alla oss som tränat en hel del. Eller hur?! 

Sedan måste jag bara tillägga att min lilla vuxengrupp också körde snabbt. Men då ramlade det tyvärr ner 2bollar. Snabbast i vuxengruppen var Maria Grähs med Curry på tiden 0:39:41
Och allra snabbast totalt var Sophie och Nirvana i andra omgången på tiden 0:31:18! Fast man måste ha kvar bollarna på konerna ;)

Tack för en trevlig körupplevelse!!


(Nathalie och Didrik på precisions SM i somras, som de förövrigt även vann!)

Söndag 27 november

Ytterligare en globenhelg är till ända. Det var nog många av oss hästtokiga människor, som varit i Globen och kollat på en massa rolig hästsport under helgen som var. Själv var jag där på 3 föreställningar. Barnmatinén med bägge mina barn och min far, dressyrtävlingar tillsammans med mamma, och slutligen finalen under söndagskvällen tillsammans med mamma och äldsta sonen. Det var mycket som var bra och roligt att se.
På barnmatinén tyckte jag nog att det mesta var bra. Fartfyllt och rafflande. Otroligt kul när dressyrlaget skulle möta hopplaget i hundagility. Först trodde jag de fått låna "proffshundar". Men det visade sig vara deras egna. Och det blev ju kiknande roligt när hundarna gjorde lite som de ville :))
Marcus gick hem efter denna helg, med tanken att börja rida stående på ett par hästar. Får se om vi skojsar till det någon dag ;)
Det som imponerade mest på mig, var nog fransmannen som hade hela 12 hästar som han red omkring på. Tilläggas kan att alla hästarna var helt "nakna". Inga träns eller sadlar. Och inte nog med att han fick dem att gå i bredd, utan han kunde också fördela dem två och två, fyra och fyra i ett antal led. Helt otroligt! Vilken hästmänniska! Kunde ju vara praktiskt att kunna det, när vi ska släppa in och ut hästar på Hjälmsättra. Med ett enkelt komando, skulle de gå två och två in i stallet ;)
Lite fattigare än bara biljetterna blev jag också. Det blev lite shopping i annexet också :D
Lite vintertäcken samt fleecefiltar och reflexbröstor.





Trevlig första advent hästvänner!!


RSS 2.0