Lördag 29 maj
Nu har nästan både körkurs Grund 1 och 2 haft avslutning. Eller rättare sagt, imorgon kör 2:an sin sista gång.
4-hjulsvagnskörning. Lära sig backa, placera ett bakhjul på en platta osv. Rätt svårt faktiskt. Det vet nu Grund 1. De körde sitt tillfälle i måndags. Fast jag är nöjd med dem alla. Alla fick in rätt "tänk". Och det är det viktigaste.
Grund 2 hade en liten precisionskörningstävling idag. Fick prova på hur det ser ut på en "riktig" precisionsbana. Alla var jätteduktiga! Fast med lite varierande tider. Snabbast och med inga bollar nedputtade, blev idag Anneli Fjäder med Didrik. Grattis till ER!
Har ju också en tävlingskurs i körning igång. Idag körde Therese o Ettan och Catrin o Kamé, tempotider i samma precisionsbana som Grund 2. Therese och Catrin ska tävla näst, nästa helg. Då ska de köra Lokal Lätt A. Det innebär att deras tävlingar går på idealtid istället för att "snabbast vinner". Är både bra och dåligt. Bra är att man lär sig köra i ett bra tempo. Att det inte går så snabbt att nya kuskar välter med både häst och vagn. Det dåliga är att det är roligt att köra fort ;)
Gick bra för tjejerna i alla fall. Nästa gång tränar vi tempo i maratonsammanhang.
Igår släppte jag ut hästarna på lite mera grönt gräs. De blev redan när jag gick runt och kollade så alla trådar var hela, på spänn att -Nu snart får vi komma ut till gräset. Så de var inte så svårövertalade när jag öppnade grinden emellan hagarna.
Drakens hage släpptes ihop med Mixies hage. Första timmarna gick de bara med mularna rätt ner i gräset och brydde sig inte så särskilt om de "nya" kompisarna. Men sedan måste ju självklart rangen fixas till. Det blev mest KimLii som fick springa. Stackar´n! Tog in henne och Zister till natten, då vi inte vet om hon skulle fått springa hela natten. Idag under dagen har det gått lite bättre. Dock har både Pokémon och KimLii fått lite skavanker i skinnet. Dock inget allvarligt!!
Imorgon är det familjedag uppe på Hjälmsättra. Ska bli jättekul att se vad tjejerna tränat in till denna gång. För jag har sett att de tränat mycket!!
Ha´en skön lördagskväll allihopa!! Det tänker JAG ha!!
Söndag 23 maj
Ja, ja. Vädret kan man inte göra så mycket åt. Och tur är väl det! Tänk så många viljor det finns! Bönder som vill ha regn för att det ska växa, "vi vanliga" som vill ha varmt och skönt, och så vidare, och vidare.
Det är bara att "gilla läget" och klä sig efter vädret. Klok som en bok...
Vi började kl.10:00 med banvisning. Vi gick runt och kollade in stationerna och vad man skulle göra vid de olika stationerna. Det var verkligen taggade små tjejer som gick runt banan. För en hel del var det första tävlingen någonsinn, och nerverna satt nog utanför säkerhetsvästen ;)
Därefter gick de tävlandes iväg för att fixa sina hästar, och jag och föräldrarna som skulle vara funktionärer, kollade på lite regler, innan alla spred ut sig på "sin" station.

(Domare Iréne-"under ridning bedöms" samt Jenny som förbereder protokollen).
Tyvärr kom vi igång lite sent med starten. Tog lite längre tid än vad jag räknat med. Tidopptimist som jag är!
Fast regnet hade vid denna tidpunkt, avtagit. :D
Ryttarna och kuskarna var superduktiga inne på banan. Fast vi låg ordentligt efter i tidsschemat..
Efter ca halva startfältet, var det dock flera funktionärer ute på banan, och det räckte med en station var, och det gjorde att vi kunde släppa iväg de startande mera omlott. Vi jobbade in en hel del tid på slutet. Det märktes också, då de startande helt plötsligt inte var i tid i funktionskontrollen...

(Jullan o Alva i portarna. Första ridtävlingen för Alva!)

(Mixie o Rebecka över den läskiga presseningen. Ny plats och vatten på den, gjorde den livsfarlig)

(Monessa o Nelly i vändrutan. Ser Ni hur liten den är!)

(Curry o Maja i flytta föremål. Första tävlandes Maja är i full koncentration!)

(Petter o Sarah i en av de svåra halterna. Det blir tungt för hästen).

(Triss o Therese i ryggning i vinkel. Svår övning. Gäller att ha tungan rätt i mun på både ryttare o häst).
När det "bara" var en startande kvar, Therese körandes med Jullan, blixtrade det till ordentligt och blixten slog tom ner i elledningarna!! Vi fick då avbryta "ritten" och Alla skyndade sig snabbt upp i stallet ordentligt skärrade. Hästarna som var kvar ute i hagarna, var också rädda! De sprang runt i hagarna och ville in i det trygga stallet.
Jag, mamma Iréne och Idas mamma Jenny, gick upp till mamma o pappas hus, för att börja räkna ihop resultaten. Det tar ju mer tid än vad folk tror att sammanställa och räkna ihop alla resultat. Som tur var hade Jenny förberett massor, då hon under dagen sorterat alla 264 protokollen så de låg i rätt startordning.
När vi så gott som var klara, fick Therese och Jullan slutföra sin körning. Sarah såg till att hon blev bedömd på de stationer som hon inte hunnit med innan blixtnedslaget. Hon kom upp från ängen ungefär samtidigt som jag och Jenny kom ner med resultaten. Bra tajmat!
Vi började med att dela ut clearroundrosetter till alla de tjejer som ridit runt banan med hjälp av sina föräldrar. Ni har varit sååå duktiga!!
Därefter presenterade vi vem som segrat i ponnyklassen, ridning. Det blev en seger till Nea Forslund och Draken med 60 straff. Grattis!! 2:a platsen tog Pernilla Aronsson och Filur med 85 straff. På 3:e plats såg vi Catrin Sellerman och Kamé endast en straff efter Pernilla. Dvs 86 straff. Det kan man kalla jämnt!!
Storhästklassen var också rätt så jämn. Allra bäst gick det dock för Sarah Hylén på Maia. De skrapade ihop 101 straff. 2:a platsen tog Rebecka Widmark med Mixie på 104 straff. Grattis till er bägge!!
Körhästklassen vanns skickligt av Sophie Hylén med Romang på 104 straff, följt av andra pristagaren Catrin Sellerman o Kamé på 113 straff.
GRATTIS TILL ALLA STARTANDE!! BRA KÄMPAT!!

(i framkant fr.vänster - Sophie Hylén, Sarah Hylén, Nea Forslund, bakkant från vänster - Rebecka Widmark, Pernilla Aronsson, Catrin Sellerman).
Lördag 22 maj
Vi tackar och bugar!!
Något senare, efter lunch, var det dags att börja bygga morgondagens bruksbana. Det ska ju tävlas i morgon!!
Petter o Jullan selades och spänndes för, framför två flakvagnar för att kunna hjälpa till att få ner hindrena till ängen. Även fyrhjulingen fick en hel del körningar upp och ner, mellan hinderboden och ängen.
Efter mycket planerande vart banan till slut klar. Känns som det blir en bra bana.
Pappa Einar och Jag, gick när alla gått hem, ut i hagarna och tog av lite skor från några av hästarna som hade lite långa tår. Einar ska ju vila sig ett tag till, då han fick lite bräckta revben i samband med hans omkullåkning med motorcykeln. Så själva fastspikningen av skorna får vänta lite till. Hästarna blev väldigt nyfikna på vad vi höll på med ute i hagen, så de stod i en ring kring pappa. Nosandes och lite knaprande på honom :D
Alla hästarna har snart ätit upp sitt hö ute i hagarna. De fick ju ut en massa balar i tisdags eftermiddag, så de kan sova ute på nätterna. Vill dock inte fylla på med nya balar riktigt ännu, då de då kommer sluta äta det "gamla" höet och börja på nästa bal i stället. Vi får helt enkelt vänta med att köra ut nya balar, tills de "dammsugit" hagarna på hö.
Det blev en sen kväll innan jag åkte hem igen. Fast jag sagt till min sambo Magnus, att jag "bara" skulle vara uppe i stallet ett par timmar.. Men tiden går så snabbt! Och det skulle kopieras protokoll, stegas bana, fyllas i med sågspån där det inte riktigt räckte under "banbygget".
Japp, men nu är det gjort och jag är hemma för en sen middag. Tur att jag har en sambo med en ängels tålamod!!
Kristihimmelsfärdshelgen (skriven av Nathalie)
Runt 4a kom vi iväg med en FULLpackad bil (som vanligt), hästtransport och en vagn bak på hästtransports luckan och en vagn på biltaket! Haha ja ni läst rätt ;) Efter 2-3 timmar kom vi fram till Ekenäs som var själva tävlingsplatsen där det stod jättemånga transporter, hästlastbilar i massor och ett mobiltstall. Vi gick direkt till sekreteriatet och anmälde oss och sedan lastade vi av vagnarna som fick stå vid stallet. Vi hade valt att inte stalla upp hästarna på tävlingsplatsen utan i ett islandshäst stall några hundra meter ifrån där vi själva skulle bo. Stallet var jättefint och hästarna fick en jättebox då de trivs så bra med varandra så får de alltid stå tillsammans när vi är ute och tävlar. Efter att ha gett hästarna kvällshö och fixat vatten etc. så åkte vi till vår husvagn som vi hade hyrt.
Kvart över 5 på fredagsmorgonen travade vi alla 6 stycken upp och käkade frukost och sedan bar det av till stallet och sedan vidare till tävlingsplatsen. Olycklitvis så hade det spöregnat hela natten så det var enorma sjöar på tävingsplatsen och speciellt på dressyrbanan...men det var bara att göra i ordning hästarna och oss själva för att sedan gå upp till spannkontrollen! Spannkontroll anordnas som en frivillig tävling där ekipagen ska visa upp hur "snygga och prydliga" de är när det gäller häst, kusk, groom, vagn, selar och utrustning etc. som domaren sedan sätter poäng på. Detta klarade vi både men vi har inte fått reda på några resultat. Därefter var det dags för den fruktade dressyren..Det var jättetungt underlag och därmed blir det super svårt för våra små shettisar att dra vagnarna med oss i samt hålla ett bra tempo, steg och form. Även fast det inte gick som vi ville så fick vi ändå bra poäng och inte långt ifrån de på Johannesberg! :) Didrik och Curry är några riktigt kämpar ska ni veta!

(Pernilla o Curry. Groom Villemo)

(Nathalie o Didrik. Groom Saga)
Efter att vi packat in hästarna i transporten åkte vi hem med dem till stallet och sedan tillbaka för att gå maratonbanan samt kika på ekipagen som körde den högsta klassen Elit. Säger bara en sak..WOW! Dan därpå behövde vi inte gå upp fullt så tidigt, runt kl 6 blev det istället. Men när vi kom fram till Ekenäs och stod i kön till veterinär kontrollen, så fick vi reda på att ett hinder hade blivit struket samt en kilometer plus att tempot hade saktats ner från 9 km/h till 7 km/h vilket är en enorm skillnad. Tur för oss då detta var första start i maraton denna säsong. Veterinärkontrollen gick som en dans och så även funktionskontrollen! :) Därefter bar det av till starten som låg några hundra meter bort i skogen ute på en stor äng. Jag starade som nummer två och Pernilla nummer tre. Vi körde tre hinder och ett av dem var ett jättestort vattenhinder. Då det var väldigt backigt så tyckte curry att det var lite jobbigt medan Didrik är lite mer som en maskin som springer tills han stupar. Vi kom runt båda två, men kanske inte på världens bästa tider då hehe. Men Didrik och Curry var helt fantastiska och presterade allt de orkade! :)

(Pernilla o Curry i maratonhinder).

(Nathalie o Didrik i maratonhinder)
Då vi hade broddat av och allting vid transporten hittade Didrik några perfekta miniträd som han tyckte var underbara att klia magen med under en kvart eller så! :) Vi hann inte se så mycket av de bästa kuskarna vilket var lite synd. Efter att ha packat ihop allt på tävlingsplatsen åkte vi med vagnarna tillbaka till stallet och släppte av mig, Pernilla, Saga och Villemo vid stallet så vi kunde skritta av hästarna lite, tillbaka till husvagnen då papporna kunde städa ifred. Väl framme kom ägarn ut till oss och sa att vi fick släppa hästarna i en jättefin hage precis intill husvagnen. Detta uppsakttade dem jättemycket då det även var strålande sol under den senaste tävlingsdagen! Då vi tävlade Lokal Lätt klass för att slippa utmattningssträckan på maraton så slapp vi även precisonen på söndagen. Så vi packade in allting i bilarna och hästarna i transporten och vagnarna på taket och på luckan så bar det hemmåt till Hjälmsättra igen! :) Vi är så oerhört tacksamma att Saga, Villemo och Tomas ville följa med oss, ett jättestort TACK ska ni ha! :) Vi skulle absolut inte kunnat klarat det utan er!!

(En svettig Didrik som kliar sig?)
Tisdag 18 maj
Därför beslutade vi oss för att våra hästar ska få sova ute för första gången detta år. Vi har ju inte så bra rasthagar så de kan gå undan om det blir blött och lerigt. Därför vill vi att det ska vara torrt i hagarna innan de får gå ute hela dygnet. Våra sommarhagar sparar vi lite på, så de räcker hela sommaren.
Under eftermiddagen körde vi därför ut stora ensilagebalar i varje hage. Hästarna blev såå glada över att få såå mycket hö på en gång!! Får väl se om vi får återgå till uppvägd mängd hö efter denna gång "provgång". Om de tänker äta i racerfart, så de blir både tjocka och att höet inte räcker så långt som vi tänkt.
De hästar som är blöta av svett, får bo inne under natten. De släpper jag i stället ut imorgonbitti igen.
Sov sött både tvåbenta och fyrbenta!!
Måndag 17 maj
Idag var det också terränghoppningstävling. Jag och min mor, gick under förmiddagen banan som tävlingsdeltagarna byggt under söndagen, och satte ut skritt- resp. Fri gångartsskyltar. Vi mätte även upp hur många meter som var skritt, och hur många meter som var "fri". Dvs skritt, trav eller galopp.
Vi gick sedan efter Fälttävlans tävlingsreglemente, och räknade ut hur lång tid det skulle ta att rida denna bana.
Kl.17:00 vandrade jag och föräldrarna ut och placerade en "föräldrafunktionär" vid nästan varje hinder. Några hinder kunde man se på håll om de vägrade eller rev.
Tur att det ändå kom så många föräldrar och hjälpte till. Utan ER hade det inte gått att genomföra tävlingen!!
Vid ca 17:30 red första paret ut på banan. Tyvärr gick det inte så jättebra för dem. Det blev 5 ofrivilliga avsittningar innan de kom i mål, långt efter idealtiden. Men de såg ut att vara lika glada ändå!
Med ca 5 minuters mellanrum red paren iväg. Tyvärr kunde inte jag se så många "skutt" över hinder, då jag stod uppe vid målet och skrev upp använd ridtid. Det visade sig att tiden vi räknat ut, inte stämde ett dugg! Vi fick istället göra om, så det blev en slags mediantid, som vi sedan använde oss av som idealtid.
Shettisarna/B-ponnyerna fick lite längre tid på sig att komma runt, än de större hästarna. Så klart!
Då de hade samma förutsättningar, tävlade alla i samma klass denna kväll.
De tävlande fick 0,4 straff för varje överskriden tid utöver idelatiden. 20 straffpoäng för första vägringen vid varje hinder, 40 vid andra vägringen, och 40 vid tredje vägringen. Om man valde att rida förbi hindret, tex om man tyckte det var för högt, fick man 100 straff. Samma som om man vägrat 3 gånger på ett hinder. Man kunde alltså inte bli utesluten.
Allra bäst gick det för ett shettispar! Therese Breitholtz-Bohlin med Triss OCH Catrin Sellerman med Kamé. De hade inte en enda straffpoäng!! Vilken prestation!! De ryttarna som samlat ihop flest hade väl en dryga 500 straff.
2:a placeringen togs av systrarna Hylén (Sarah och Sophie) med Maia och Kaspian. De hade också väldigt få straff - 20 st. 3:e platsen togs denna kväll av Mathilda Hauptmann med sin häst Sigge och Matilda Karlsson med sin häst. De fick totalt 40 straffpoäng. Grattis allihopa!!
MEN jag måste också säga att jag tyckte ALLA ryttare och hästar gjorde en jätteprestation!!
Och ett JÄTTETACK återigen till alla funktionärer!!
(Har blivit lovad lite bilder. Kommer väl så småningom ;))
Söndag 16 maj
Vid stallet, lastade vi ur Alien. Amadeuz blev så glad att mamma Alien var hemma igen, att han genade mellan bilen och transporten på väg in till sin box!
Jag såg då bucklorna på min brors jättevackra motorcykel och fick berättat igen, hur pappa skulle prova motorcykeln- Satte sig upp på "cykeln" uppe vid garaget och skulle bara åka lite sakta ner mot masten. Redan vid starten, tappade pappa kontrollen och motorcykeln "flög" iväg in i syrénbuskarna och hoppade ner över slänten ner mot stallet. Där blev pappa liggandes medvetslös! Då blev jag alldeles förstörd igen, och bestämde mig för att följa med mamma och brorsan till Danderyd. Mamma o Brorsan försökte trösta mig med att pappa var vid liv och det var ingen fara för hans fortsatta levende. Han hade "bara" skrubbsår och troligen hjärnskakning.
Väl på Danderyd träffade vi pappa på "kirurgen". Han låg där på en brits och väntade på röntgen. Han började direkt att skämta som han brukar, Och lättnanden var total!! Han var okej!! Även om "lacken" var lite sårig..
Efter ca 5 timmar- efter röntgen, stelkrampspruta och några stygn i huvudet, fick pappa följa med oss hem igen.
Det var inga större fel på honom. Åhh vad JAG är glad att JAG HAR EN PAPPA!!
Fredag 15 maj
Eftersom vi har en sådan morgonpigg veterinär, var det bara att stiga upp redan kl.05:00 för att bege sig till stallet.
Kl.07:30 skulle vi befinna hos på Rånäs Seminstation.
Alien var lika snäll som vanligt, och traskade snällt upp på transporten. Tur det! Det är i alla fall fördelen med att vi inte ännu hunnit släppa ut hästarna på bete. Hon är inte lika snäll om man ska ta henne i hagen så tidigt på morgonen..
Väl på stationen, gick Alien in i "båset" utan problem. Medans veterinär Eva-Marie Levin ultraljudade Alien, fick Alien äta lite fibergi. Det märktes inte alls på Alien att det var ngn som var "därbak" och undersökte.
Nu visade det sig tyvärr att det inte fanns ngn bebis denna gång heller...
Det som var bra, var att det såg fint ut i livmodern och det fanns 3 jättefina ägg som väntar på att bli inseminerade. Så Alien fick därför sova kvar i Rånäs, för att bli inseminerad tidigt på lördagmorgon och sedan undersökt igen, under söndagen.
Vem vill hjälpa oss att hålla tummarna?!!! Det MÅSTE bli en liten fölunge nu!! Försöker inte ytterligare ett år...

(Alien i rasthagen på Rånäs seminstation)
Väl hemma, la jag mig och vilade lite. Har ju lyckats få en rätt kännbar förkylning nu under ledigheten. Pappa däremot, åkte iväg och skodde tre hästar i ett annat stall.
När pappa kom hem igen, begav vi oss ner på ängen för att bygga lite terränghinder inför måndagens tävling.
Det blev två stycken telefonstolpshinder och ett hemsnickrat hinder nere i hagen, innan vi gav upp.
Superfina!! Tyvärr har jag inte fått ngr bilder på dem ännu. Men det kommer!
Fick en liten rapport från Pernilla och Nathalie, om att det går bra i Linköping med Curry och Didrik. Tyvärr hade det regnat mycket på dressyrbanan. Så den var tung att dra vagnarna på. Varav det inte blev lika bra poäng som tävlingen i Johannesberg. Fast JAG tyckte ändå det var helt okej poäng! Ni får läsa mer om det, när Nathalie är hemma vid sin dator igen. (Hon får själv göra ett inlägg på bloggen).
Ha´ nu en rikigt trevlig kväll Allihopa!! För det kommer JAG ha!!
Torsdag 13 maj

(Catharina och Maia sommaren 2010)
Först ut denna torsdagsmorgon var en körträning tillsammans med Nathalie och Didrik, samt Pernilla och Curry. De ville ha sig en liten "genomkörare" innan de skulle iväg till Eskilstuna och köra en weekendtävling i körning. Värmde upp med lite olika övningar på ridbanan, innan vi sedan gick ner på ängen och körde igenom programmet två gånger. Gick jättebra. Givetvis har de lite som de måste träna ännu mera på. Men jag tror och hoppas det kommer gå bra på körtävlingarna i helgen! Vi håller tummarna, vi på Hjälmsättra!!
Idag har vi även haft 2 ridkalas. Först ut var syskonen Malin o Sofie, som kl.11:00 hade gymkhanalekar för sina inbjudna kompisar. Det var sååå roligt tyckte alla barnen! Vissa så roligt att de genast gick hem och anmälde sig till en "prova-på" omgång!! Verkligen kul för mig att det blev så uppskattat!!
Nästa kalas för dagen, var Alexandras. Hon hade med sig många av sina engelsktalande klasskompisar. Då blev det min tur att bli nervös ;) Fast det gick bra. Tror jag i alla fall. De verkade förstå vad jag sa ;)
Alexandra och hennes kamrater, red ut en sväng i skogen. Alexandra såg lyrisk ut efter en galopp med Draken!!
Tror hon också var nöjd med sitt ridkalas!
TACK alla ni "stalltjejer" som hjälpte till under uteritten och sadlingen, trots att Ni inte var ombädda innan!!!!!
Mellan de två kalasen, lyckades jag få lite tid över. Därför hade jag bokat in en tjej som ville komma upp och rida lite för att få lite bättre självförtroende igen. Hon har haft sådan otur att hon hamnat i olika situationer där hästarna inte betett sig så exemplariskt som man kan önska. För visst händer det att även mina små ulltottar också gör mindre lysande saker! Särskilt om man glömmer bort att ha luckor mellan hästarna i samband med uppsittning. Det bästa är om ALLA tänker på säkerheten! För det hjälper ju inte om man själv har parkerat med en stor lucka mellan hästarna, om det då kommer upp ngn som tänker att här är det gått om plats, och tar den lilla säkerhetslucka som man lämnat. Det får JAG som ansvarig, ta på mig att upplysa ALLA förälrar och barn om. Och om igen.
Hur som helst gick det galant idag. Och det var en glad tjej som lämnade Hjälmsättra! Det blev Petter som fick äran att visa att hästarna visst är snälla!
Imorgon ska jag och mor, vara uppe med tuppen, för att åka med Alien till ultraljud i Rånäs. Håll tummarna hårt!! För nu går jag och sover lite, så min hals mår bättre under morgondagen.

(Alien står och myser i solen. Ella W är återigen fotograf!)
Onsdag 12 maj
Ibland är det jobbigt att sätta sig ner och skriva blogginlägg. Känns väl som den ena dagen är den andra lik. Ungfär ;) Men givetvis ska jag försöka återberätta vad som hänt på Hjälmsättra sedan förra inlägget.
Vi har haft några grupper som ridit programridning. Har varit urkul! Hoppas eleverna också tyckt det!! Mina duktiga stallvärdinnor byggde upp en liten dressyrbana nere på ängen. Dels för att vissa grupper tränade bruksridning, med uppbygd bana på ridbanan. Då kändes det bättre att dela upp så att de som skulle rida dressyr fick en dressyrbana, och de som skulle rida bruks, fick en bruksbana. Tar ju lite för lång tid att bygga om banorna emellan grupperna.
Programridningen gjorde vi så att halva gruppen fick rida ut, medans den andra red fram tillsammans, för att sedan rida upp sina program. Passade ju jättebra att vi då hade ridning både lördag och söndag v.18. För dagen efter red grupperna det som de inte gjort dagen innan. Hörde att de var lite nervösa. Men bättre sätt än att träna sin eventuella framtida tävlingskarriär, än att rida med sin instruktör, finns ju inte! Och alla klarade sina program med bravur! Samtliga fick godkänt och däröver.
De barn som fått rida bruksridning denna vecka, har haft en "tävlingsinspirerad" bana att träna på. Vi gjorde så att i de grupperna barnen var lite äldre i, fick de efter en gemensam uppvärmning, rida stationerna självständigt. Jag stod och hjälpte till vid de stationerna där det kändes att jag gjorde störst nytta.
I de övriga grupperna, delade vi upp oss två och två. Sedan fick de precis som de andra, lägga upp en plan för vilka stationer de skulle träna och i vilken ordning. Gick faktiskt bra. Vissa hade lite svårt att sammarbeta med sin "partner", och hade lite svårt att bestämma sig för vilken ordning de skulle ta stationera. Men nyttigt tror jag att det är. Att man MÅSTE ta lite BESLUT själv. Hästarna skötte sig exemplariskt!!
Provade även på att damerna i VUXENGRUPPEN fick rida lite bruks! Gick kanske inte riktigt lika galant som i UNGDOMSGRUPPERNA, men det lät som de hade otroligt roligt!! :D
I onsdagsmorse, när Nea och Amanda S hade morgon och utsläpp, hade Alien troligtvis lyckats trycka i sig en bunt morötter under natten. Alien hade troligtvis fått lite foderstrupsförstoppning. Tjejerna ringde och sa att Alien kräks!! Nu är det ju så att hästar inte kan kräkas. Men efter de förklarat hur Alien såg ut, och att mamma Iréne hade varit nere och checkat upp Alien, beslutade vi att tjejerna först skulle massera lite på Aliens struphuvud, för att sedan röra på henne. Då fick hon upp både slem och en hel del morotsrester!
Åkte sedan upp till stallet, för att checka upp "den gamla damen" jag också. Fast då mådde hon bra igen, och fick gå ut i hagen. Tänk vad spännande och kanske lite otäckt det kan vara att "bara" fodra och släppa ut lite hästar!
(Alien i hagen. fotograf Ella Wuopio. -Snodde bilden på din facebook ;)
Körtävling 1 maj (skriven av Nathalie)
Då vi nu tävlar i den högsta klassen på Johannesberg (som är tävlingsplatsen) så ligger även vår klass sist på tävlingsdagen. Så då tänkte vi att vi kunde åka mycket senare då vi startade fyra-fem på eftermiddagen. Icke sa nicke, då veterinärkontrollen bara är till tio och den är obligatorisk för alla hästar, då man inte får starta om man inte har gått till veterinären. Som tur var så var det inga problem alls där och alla fick starta, då våra ponnier var friska och krya! :)
Efter att ha väntat i cirka sex timmar på att det skulle bli vår tur så blev klockan äntligen tre! Först ut från Hjälmsättra var Hillevi Hansson med Candy. Då hon endast har tävlat lagserien i ett år så startade hon i Lätt A klassen. Sedan var det dags för Sarah Fredriksson med Mork, eftersom hennes ordinarie körhäst James hade blivit halt så var det Mork som fick hoppa in! Då Sarah endast hade hunnit köra Mork två/tre gånger så blev det inte riktigt som Sarah hade önskat. Mork gnäggade för full hals efter alla hästarna från Hjälmsättra nästan hela tiden, men Sarah klarade av dressyren bra! Dock trillade det ner tre bollar i precisionen.
Efter Mork och Sarah var det min tur att köra med min tävlingshäst Didrik, och efter att ha tränat för Annika Skoog och Maud några gånger så gick dressyren som en dans! Jag har nog aldrig kört ett sådant bra dressyrprogram på tävling med Didrik någonsin! Precisionen gick också super, då jag klarade maxtiden utan problem och med alla bollarna kvar på sin rätta plats så var jag väldigt nöjd! :)

(Nathalie o Didrik i mycket fin dressyrform! Mauds kommentar).
Efter mig och en till, så var det Sophie och Romangs tur att ta sig an dressyrbanan, även här gick det bra för Romang och Sophie! I precisionen gick det också bra då alla bollarna låg på sin rätta plats efter avslutad runda, dock klarade de inte tiden.
Allra sist så var det dags för min syrras tur, Pernilla och Curry! Som också hade tränat för Annika och Maud några gånger innan tävligngen. Pernilla var också väldigt nöjd efter dressyren och precisionen där alla bollarna låg kvar samt att de hade klarat maxtiden också! Ni ska veta att Curry inte har blivit körd lika mycket som alla de andra pollarna som var med, utan han har bara vart med ett år på Johannesberg och blivit körd i ett år av Pernilla! :)

(Pernilla i programmet där man ska köra med en hand! Curry ser lite intresserad ut av kameran)
Efter att vi sedan hade packat in hästarna i transporterna gick vi tillbaka till tävlingsområdet, för att få reda på resultatet. I dressyren blev det tyvärr inga placeringar för någon av Hjälmsättras kuskar, dock fick jag och Pernilla de lägsta straffpoängen 61 respektive 62 ;) Vilket var det bästa vi någonsin fått! I precisionen blev jag placerad tvåa! Ingen annan blev placerad, dock var min syrra mig hack i häl! Endast tre sekunder efter mig! När de skulle presentera de totala placeringarna blev jag delad tvåa i vår klass! :)
Väl hemma i stallet hade söta Catrin mockat och fixat allt åt våra hästar! Tack så mycket Catrin det var supergulligt! :) Jag tror att alla tyckte att det blev en lyckad tävling, även fast det var vår allra första Nationella lätt klass tävling! ;) Plus denna gång slapp vi REGNET!!!

(översta raden fr. vänster; Sarah (Mork), Nathalie (Didrik), Hillevi (Candy), Sophie (Romang).
Främre raden från vänster; Mari (Sarahs groom), Caroline (Hillevis groom), Jennifer (Sophies groom), Rebecka (Pernillas groom). Saknas på bilden gör Nathalies groom Irma)
Söndag 2 maj
Vad har hunnit hända denna vecka på Hjälmsättra? Jo en hel del som vanligt.
Körkurs Grund Grupp 2 har kommit igång. Har redan kört 3 gånger. Alla verkar tycka det är roligt. Stora som små. Vi blandar ju åldersgrupperna helt vilt i körkursen. De som är 8-9 år får ha med sig en förälder på kursen. Alla sitter två på vagnen av säkerhetsskäl. Så har vi det även på fortsättningskursen. Däremot om man vill vara med i tävlingskursen, så får man en häst per kusk. Självklart är det lika farligt att köra själv även där. Men då anser vi att kursdeltagarna hunnit lära sig en del och kan kanske förutse en olycka innan den händer. Och så har vi ju väldigt trygga och snälla ponnyer.
På torsdagen hade vi en journalist samt en fotograf, som kom till oss för att skriva om hur man kan använda sin ponny i arbete. Hur man kör in en liten ponny, vad man kan använda den till osv. Blir spännande att se hur de syr ihop artikeln! Hon lovade tala om när den kommer ut i ngn dagstidning. Jag meddelar ER så fort jag vet!!
Fotografen tog massor med bilder. Skulle gärna vilja ha hans minneskort en eftermiddag.. Det är ju stor skillnad på oss som nöjesfotografer och de som lever på att fotografera.
Tävlingskursen för de kuskar som vill träna lite mera tävlingsinriktat har också hunnit komma igång. Pernilla o Nathalie med deras sköthästar Curry o Didrik har tränat dressyrprogram som innehåller körning med en hand! De var/är jätteduktiga!! Fick träna lite extra på att volterna skulle bli lagom stora, ställningar i hörnor, formen på hästen och sådant som man alltid får träna på. Även om man är långt kommen i körkonsten!
Catrin o Therese med ponnyerna Kamé och Ettan, valde i fredags att träna precision. De var också jätteduktiga!! Nu får de akta sig de som dem kommer möta, när tjejerna väl kommer ut på en tävling!
Kaspian är frisk igen. Har varit lite halt en vecka. Troligen sträckt sig i den leriga hagen. Men i onsdags var han igång igen för första gången på en vecka. Trodde inte han kunde skritta längre :D Han travade lite smått när de andra skrittade. Fast han var otroligt snäll ändå. Var lite orolig att han skulle busa med mina vuxenryttare ;)
Jag berömmer ju alltid mina medryttare jättemycket för att de är såå duktiga och hjälpsamma. Fast i dag ska jag gnälla lite också! Ibland känns det som om vissa av dem tror (ska inte dra alla på en kam, men det är svårt när man aldrig får veta vem som gör vad) att verksamhetens saker är gratis. Det lämnas grimskaft, grimmor och borstar (mindre nu när borst och hjälmskåpet är låst) kvar på stallbacken, när de åker hem. Sedan ligger de där på backen tills jag eller ngn som jag "beordrat" går och tar in det. Ibland finns det även sadlar kvar ute! Att det kostar pengar att köpa nytt, verkar ingen tro. Och vart tar vi pengar till att köpa nytt tror ni?! Jo från medryttaravgifter och lektionspriser.. :(
Nu har JAG gnällt klart, och ser i stället fram emot kommande vecka med förväntning!!
Gå ut i solen ALLIHOPA och få lite sol på er!! kram Maud

(Äntligen finns det lite gräs igen, tycker Andrea!)